Diefstal en autoverzekering

Zowel wanneer uw auto wordt gestolen als wanneer er spullen uit uw auto gestolen worden is erg vervelend. Zodra u erachter komt dat uw auto is gestolen of wanneer u ziet er spullen uit uw auto weggenomen zijn dient u direct actie te ondernemen. Over het hoe en wat bij diefstal en hoe het precies zit met een autoverzekering kunt u hieronder lezen.

Diefstal en autoverzekering: Hoe zit dat precies?

Spullen uit de auto gestolen

Ingebouwde spullen
Wanneer er ingebouwde spullen uit uw auto worden gestolen zoals een navigatiesysteem, autoradio of airbag dan is dit alleen gedekt bij een beperkt casco en volledig casco verzekering (allrisk autoverzekering). Bij een WA verzekering is diefstal van ingebouwde spullen niet gedekt. Een WA verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die u met uw auto veroorzaakt bij anderen. Bij een beperkt casco en volledig casco verzekering zijn accessoires en audioapparatuur vaak tot een bepaald bedrag verzekerd (meestal tot 500 euro). Op het moment dat u uw auto gaat verzekeren kunt u opgeven of deze apparatuur of accessoires een waarde hebben die meer is dan 500 euro. Indien dat het geval is dan kunt u de apparatuur en accessoires voor een hoger bedrag verzekeren.

Losse spullen of uitneembare apparatuur
Losse spullen of apparatuur die uitgenomen zijn niet verzekerd door uw autoverzekering. Het is wel mogelijk hiervoor een inboedelverzekering af te sluiten. Inboedel is namelijk bij verlies of beschadiging met een inboedelverzekering verzekerd, spullen die los liggen in de auto vallen daar ook onder. Zorg er wel voor dat u een buitenshuisdekking bij de inboedelverzekering afsluit. Een inboedelverzekering is gebonden aan veel voorwaarden. Indien uw spullen gestolen worden moet er bijvoorbeeld sprake zijn van braak aan de buitenzijde van de auto. Ook dient u de spullen goed opgeborgen te hebben, zodat deze niet van buiten zichtbaar waren. Vaak is er ook sprake van een maximumbedrag dat verzekerd kan worden. Let ook op de dekking van uw inboedelverzekering m.b.t. landen. Het kan namelijk zo zijn dat uw verzekering alleen geldig is voor Nederland. Er zijn ook inboedelverzekeringen waarbij u verzekerd bent tijdens dagjes uit in de omringende landen: België, Luxemburg en/of Duitsland (Benelux).

Diefstal op reis

Indien u op reis gaat met de auto en u hebt een accommodatie geboekt, dan kunt bij diefstal van uw spullen een beroep doen op uw reisverzekering. Net als een inboedelverzekering is de reisverzekering aan de nodige voorwaarden gebonden. Zo dient er sprake te zijn van een accommodatieboeking, uw auto dient op het moment dat u daarin uw spullen achterlaat de meest veilige plek geweest te zijn om uw spullen in op te bergen op dat moment, er moet sprake zijn van braakschade en uw spullen mogen niet van buitenaf zichtbaar zijn geweest.

Diefstal uit auto’s neemt steeds meer toe

De laatste jaren worden er steeds vaker autospullen gestolen: sturen, wielen, airbags, navigatiesystemen en meer. Brancheorganisatie BOVAG, verzekeraar Bovemij en stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit spreken hun zorgen uit, omdat de diefstal van auto onderdelen steeds maar toeneemt. Naast autodealers zijn ook particulieren steeds vaak het het slachtoffer van dieven. Het gaat om rondtrekkende bendes die in Nederland auto onderdelen stelen en in Oost-Europa verkopen. Niet alleen dure auto’s van merken zoals BMW, Mercedes, Audi en Volkswagen worden vaak ontdaan van auto onderdelen, ook van minder dure auto’s. Wat er gestolen wordt is heel verschillend, de ene keer worden er veel airbags gestolen, de andere keer weer wielen en velgen. Het kan dus wel zo raadzaam zijn om een beperkt casco of volledig casco verzekering af te sluiten in plaats van alleen een WA verzekering. Dit is natuurlijk wel mede afhankelijk van de waarde van uw auto.

Op het moment dat u diefstal uit uw auto ontdekt kunt u het beste direct aangifte doen bij de politie. Tegenwoordig kan dan ook eenvoudig via internet. Daarnaast dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw verzekeraar. U dient namelijk een beroep te doen op uw autoverzekering wanneer er sprake is van schade aan uw auto. Mochten er (ook) nog spullen uit uw auto gestolen zijn, dan kunt u een beroep doen op uw inboedelverzekering (u dient wel en buitenshuisdekking te hebben) of reisverzekering wanneer u deze hebt afgesloten.

Uw auto is gestolen

Auto gestolen in Nederland
Wanneer uw auto is gestolen is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Wanneer u getuige bent van de diefstal van uw auto dient u direct te bellen met het alarmnummer 112. De politie zal in dat geval direct uit gaan kijken naar uw auto en de kans dat de autodief gepakt wordt is in dat geval een stuk groter. Mocht uw auto gestolen zijn en de dief reeds gevlogen zijn dan moet u meteen aangifte doen bij de politie. Zorg dat u al uw autopapieren zoals kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand hebt. De politie zal tijdens het opnemen van de aangifte diverse vragen aan u stellen over uw auto zoals wat het merk, kilometerstand, type en kenteken is, evenals de plaats waar uw auto gestolen is etc. Bel voordat u aangifte gaat doen zo snel mogelijk naar het Aangifteloket van het LIV. Dit loket is 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer 088-0087444. Zorg dat u de volgende gegevens bij de hand hebt: rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren.

Zodra u aangifte hebt gedaan van diefstal van uw auto zal de politie in het RDW kentekenregister een aantekening plaatsen dat uw auto gestolen is. U betaalt vanaf dat moment geen motorrijtuigenbelasting meer en u kunt niet meer aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die de dief met uw auto veroorzaakt bij anderen. U kunt daarnaast zelf uw auto registreren als ‘vermist’ bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV).

Auto gestolen in het buitenland
Mocht uw auto gestolen zijn in het buitenland, dan dient u direct aangifte te doen bij de politie in het buitenland. U belt in dit geval dus niet met het Aangifteloket! Het proces-verbaal dat u daar laat opstellen heeft u nodig wanneer u aangifte gaat doen wanneer u terug in Nederland bent. U dient opnieuw aangifte in Nederland te doen, omdat alleen de Nederlandse politie aan de RDW kan doorgeven dat uw auto is gestolen.

Na aangifte contact opnemen met verzekeraar
Nadat u aangifte hebt gedaan dient u de diefstal te melden bij uw verzekeraar. Door een WA verzekering wordt diefstal van een auto niet dekt. Zoals al eerder aangegeven dekt een WA verzekering alleen de schade die u met uw auto bij iemand anders veroorzaakt. Diefstal van de auto is wel gedekt bij een beperkt casco en volledig casco verzekering. Ongeacht welke autoverzekering u hebt, u dient een diefstal altijd te melden bij uw verzekeraar. Uw verzekeraar kan uw autoverzekering tijdelijk stopzetten (dit heet opschorten). Zolang uw auto zoek is hoeft u geen premie te betalen voor uw autoverzekering. Op het moment dat u een beperkt of volledig casco verzekering hebt dient u een schadeformulier van uw verzekeraar in te vullen en het bewijs van aangifte bij de politie bij te voegen en te versturen. Diefstal van een auto gaat nooit ten koste van de no-claimkorting / schadevrije jaren.

Wachttijd 30 dagen
Verzekeraars hanteren een wachttijd van 30 dagen na melding van diefstal van een auto. Mocht u een vervangende auto nodig hebben, dan worden de kosten hiervoor meestal door de verzekeraar vergoedt. Mocht uw auto binnen deze 30 dagen teruggevonden worden en is er sprake van schade, dan wordt deze schade door uw verzekeraar vergoedt. Mocht uw auto na 30 dagen niet terecht zijn, dan wordt er door de verzekeraar een bedrag aan u uitgekeerd. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de soort autoverzekering die u hebt. Indien er sprake is van een nieuwwaarderegeling, dan krijgt u een bedrag uitgekeerd dat net zo hoog is als wanneer u de auto nieuw koopt. Een nieuwwaarderegeling is meestal alleen tijdens het eerste jaar van toepassing en wanneer het een nieuwe auto betreft. Er is ook een aanschafwaarderegeling. Hierbij krijgt u een bedrag uitgekeerd ter hoogte van het aankoopbedrag van een tweedehands auto. Indien er sprake is van een gelijkwaardige autoregeling ontvangt u een bedrag dat voldoende is om een gelijkwaardige auto te kopen. Indien er geen sprake is van een regeling krijgt u de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde is de waarde die uw auto had op het moment van de diefstal. Nu kan het zo zijn dat uw auto na deze 30 dagen alsnog wordt teruggevonden wordt. In dat geval ontvangt u uw auto terug en dient u het ontvangen schadebedrag terug te betalen aan uw verzekeraar.

Let op een goed werkend en gecertificeerd beveiligingssysteem bij een dure auto

Er zijn bepaalde auto’s die voorzien moeten zijn van een goed werkend beveiligingssysteem om verzekerd te zijn tegen diefstal en vermissing. Het is namelijk zo dat u zonder passende beveiliging geen autoverzekering kunt afsluiten. De beveiliging van uw auto dient te beschikken over een geldig certificaat. Indien uw auto niet aan de eisen van uw verzekeraar voldoet krijgt u de autodiefstal niet vergoed. Het is per auto verschillend in welke beveiligingsklasse deze valt en wat de eisen zijn die een verzekeraar stelt om een autoverzekering af te kunnen sluiten. De volgende beveiligingsklassen bestaan: 1. startonderbreker, 2. alarmsysteem, 3. alarmsysteem met hellingshoekdetectie of 4. voertuigvolgsysteem.

Vergelijk en sluit gelijk af!