Een ongevallen inzittendenverzekering is een van de aanvullende verzekeringen die je af kan sluiten bij een autoverzekering.

Een ongevallen inzittendenverzekering voorziet in het uitkeren van een vast bedrag op het moment dat jij of eventuele medepassagiers aan een ongeval blijvende invaliditeit overhouden of erger nog: komen te overlijden. Dit gaat tevens op als je zelf schuldig bent aan het ongeval.

Het uit te keren bedrag verschilt uiteraard per verzekeraar.

Wat als je als passagier betrokken raakt bij een ongeval?

Als de bestuurder van de auto een ongevallen inzittendenverzekering heeft afgesloten geldt eigenlijk hetzelfde, jij krijgt een vast bedrag uitgekeerd van de verzekeraar van de bestuurder bij blijvende invaliditeit, in geval van overlijden zal dit bedrag uitgekeerd worden aan je nabestaanden.

Sowieso krijg je schade/letselschade altijd uitgekeerd van de WA verzekering van de partij die schuldig was aan het ongeval.

Rijden onder invloed?

Als jij willens en wetens bij iemand in de auto stapt die onder invloed van bijvoorbeeld drank of drugs is, en redelijk aannemelijk gemaakt kan worden dat je dit wist heeft dat een forse impact op het schadebedrag wat je uitgekeerd krijgt in geval van schade! Ditzelfde geldt voor het moment dat je bijvoorbeeld geen gordel draagt.

Is een ongevallen inzittendenverzekering nodig?

Zoals elke verzekering geldt ook hier er voor en nadelen zijn

Voordelen:

  • Je krijgt altijd uitgekeerd, ook al ben je schuldig
  • Je krijg direct uitgekeerd, geen wachttijden dus
  • Je krijgt ook een vergoeding als er geen tegenpartij is. (als je dus tegen een boom aanrijdt bijvoorbeeld)

Nadelen:

  • Door het feit dat er een vast bedrag wordt uitgekeerd kan het altijd zo zijn dat dit bedrag onder de daadwerkelijk geleden schade ligt.
  • Uiteraard hangt er een prijskaartje aan deze aanvullende verzekering.
  • Vergelijk dus vooral goed alvorens een besluit te nemen

Alternatief:

Er bestaat ook een schadeverzekering voor inzittenden, niet te verwarren dus met hier bovengenoemde. Bij deze verzekering wordt de daadwerkelijke schade uitgekeerd aan jou als bestuurder en je eventuele medepassagier.
Deze verzekering kost over het algemeen iets meer dan de ongevallen inzittendenverzekering maar kent als grote voordeel, naast het feit dat de werkelijke schade wordt uitgekeerd, het voordeel dat er ook bij schade anders dan invaliditeit/overlijden een schadebedrag wordt uitgekeerd. Dit schadebedrag dekt niet alleen letselschade maar ook materiële schade.

Vergelijk en sluit gelijk af!